Hoe uw geld beleggen?
Wanneer je wat geld over hebt is het aantrekkelijk om dit te beleggen. Beleggen is een ruim begrip, niet alleen het handelen in aandelen en beleggingsfondsen maar bijvoorbeeld ook een pensioenverzekering of een hypotheek is een belegging. Er zijn vele mogelijkheden om je geld te beleggen. Voor de belegger is er een enorm assortiment verschillende beleggingsproducten te kiezen. Informeer je goed in deze beleggingsproducten en kies de producten die het beste bij jouw passen.
Waarom beleggen
Het hoofddoel om te gaan beleggen is geld verdienen. Je wilt je vermogen sneller laten groeien dan het op een spaarrekening doet. Maar bijvoorbeeld ook een
hypotheek is een belegging. Je kunt ook met een specifiek doel beleggen, zoals wanneer je bijvoorbeeld
eerder wilt stoppen met werken.
Beginnen met beleggen
Om te beginnen met beleggen heb je een beleggingsrekening nodig. Je kunt een effectenrekening openen bij je grootbank of bij een broker. Brokers zijn handelsplatformen welke zijn gespecialiseerd in beleggen. Je betaald bij bijna alle grootbanken en brokers transactiekosten, deze zijn bij de grootbanken wat hoger dan bij de gespecialiseerde brokers.Sommige instellingen berekenen naast de transactiekosten ook een bewaarloon.
Beleggingsproducten
Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om in te beleggen. Dit bemoeilijkt de keuze. De basis van het beleggen wordt gevormd door het aandeel. Bij het handelen in aandelen koop je in feite een deel van het bedrijf dat de aandelen uitgeeft. Je profiteert hierbij van eventuele koersstijgingen wanneer het bedrijf goed presteert en je kunt meedelen in de winst door middel van een dividend. Naast de handel in aandelen is ook de handel in beleggingsfondsen erg populair. Voor het handelen in beleggingsfondsen is minder kennis van de financiële markten en aandelen nodig. Je besteed de handel in feite uit aan de fondsbeheerder en deelt mee in het eventuele succes van het beleggingsfonds. Er is één broker die zich volledig heeft gespecialiseerd in de handel in beleggingsfondsen, dit is
Binck Fundcoach.
Er wordt niet alleen maar gehandeld in bedrijven, er bestaan ook beleggingsproducten waarbij een grondstof (commodity) of een valuta de onderliggende waarde vormt. Bij sommige beleggingsproducten wordt er gebruik gemaakt van een hefboom, de koersuitslagen en daarbij dus de winst of het verlies kunnen vele malen groter zijn dan de uitslagen bij de onderliggende waarde. In onderstaande opsomming ziet u de bekendste beleggingsproducten.
ETF
Anno 2020 is de ETF uitgegroeid tot één van de populairste beleggingsproducten. Een ETF is een soort van beleggingsfonds, maar dan met dezelfde verhandelbaarheid. ETF's zijn goedkoper qua servicekosten dan een beleggingsfonds.
Optiehandel
Met opties zijn mooie winsten te behalen zonder dat je hiervoor grote investeringen hoeft te doen. Daar staat tegenover dat de risico's ook hoog zijn. Er zijn twee soorten opties, namelijk de call optie en de put optie.
Call optie
De bezitter van een call optie heeft het recht om gedurende een bepaalde periode (dit is de looptijd van de optie) een aandeel te kopen voor een vooraf afgesproken prijs. Ook al ligt de koers van het betreffende aandeel op dat moment veel hoger.
Door een call optie te kopen speculeer je dus op een stijging van de koers van het onderliggende aandeel.
Put optie
Een put optie is precies het tegenovergestelde van een call optie. Een put optie geeft de bezitter het recht een aandeel gedurende de looptijd te verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs. Ook al ligt de koers van het betreffende aandeel op dat moment veel lager. Door een Put optie te kopen speculeer je dus op een daling van de koers van het onderliggende aandeel, zonder dat je hiervoor grote investeringen hoeft te doen. Daar staat tegenover dat de risico's ook hoog zijn.
Dividend
Een populaire strategie is om te beleggen voor het dividend. Veel aandelen, maar ook ETF's keren dividend uit. Een methode waarbij je gebruik maakt van de spreiding van een ETF en een hoog dividendrendement is door te beleggen in
hoogdividend-ETF's.