Beleggen in ETF's
ETF's zijn populaire beleggingsproducten. Door een ETF aan te kopen kun je in een gespreide selectie van aandelen beleggen zonder dat je al deze aandelen individueel hoeft te kopen. Bij een ETF wordt er niet actief beheerd door fondsmanagers, de kosten van een ETF zijn daarom veel lager dan de kosten bij een beleggingsfonds. ETF's kunnen bij de meeste Nederlandse brokers worden verhandeld.
Wat is een ETF
De afkorting ETF betekent exchange-traded fund. Het zijn een soort van passief beheerde beleggingsfondsen vandaar dat het woord Fund. Exchange- traded wil zeggen dat een ETF op de beurs wordt verhandeld. Een ETF wordt op dezelfde manier verhandeld als een aandeel. Een ETF doet niets anders dan het onderliggende product of onderliggende index volgen. Een index is een samenstelling van een groep obligaties of aandelen of andere
beleggingsproducten.
Hoe werkt een ETF
Er bestaan twee verschillende constructies bij een ETF. In de eerste plaats zijn er ETF's die een fysieke replica zijn van het onderliggende beleggingsproduct. Een tweede soort is de synthetische replica.
Fysieke replica ETF
Bij ETF's die werken middels een fysieke replica constructie worden de onderliggende waarden ook daadwerkelijk aangekocht. Bijvoorbeeld een ETF welke de S&P500 als onderliggende waarde heeft. In deze ETF worden dus alle aandelen die in de S&P500 zitten ook daadwerkelijk door de ETF gekocht in dezelfde weging als de aandelen die in de index zitten. Bij ETF's die als onderliggende waarde grondstoffen hebben, worden deze grondstoffen ook daadwerkelijk aangekocht op de momenten dat beleggers geld in de ETF investeren.
Synthetische replica ETF
Bij een synthetische replica ETF werkt het anders. In deze ETF zijn niet de onderliggende waarden zelf aanwezig maar wordt er gewerkt met 'derivaten'. Derivaten zijn afgeleide beleggingsproducten zoals opties, futures of
warrants. Er zijn bepaalde onderliggende waarden zoals specifieke grondstoffen en exotische of moeilijk verhandelbare aandelen waarbij een synthetische replica de enige mogelijkheid is. Bij een synthetische replica is het vaak makkelijker om het onderliggende product te volgen. Een belangrijk nadeel van ETF's die werken met een synthetische replica is dat ze de onderliggende grondstoffen, aandelen of obligaties niet in hun bezit hebben als onderpand.
Verhandelbaarheid van ETF's
ETF's worden net als aandelen dagelijks verhandeld op de beurs. De meeste brokers bieden een groot assortiment aan ETF's aan. Er zijn ook brokers die gespecialiseerd zijn in beleggingsfondsen en ETF's zoals
Binck Fundcoach.
Risico's bij ETF's
De risico's bij een ETF zijn over het algemeen lager dan de risico's bij individuele aandelen of obligaties. Dit komt doordat je bij een ETF in één keer een goed gespreid mandje koopt.
Voordelen van ETF's
ETF's hebben een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van beleggingsfondsen. De belangrijkste zijn:
- Dagelijks gedurende de hele beursdag verhandelbaar.
- Transparantie, je kunt te allen tijde de samenstelling van de ETF bekijken.
- Goedkoper, doordat er geen actief beheer is zijn de kosten van een ETF lager.
- Spreiding, met een ETF koop je een grote spreiding.
Verschillende soorten ETF's
ETF's zijn er in veel verschillende soorten. Zo zijn er ETF's die als onderliggende waarde een index hebben. Maar er zijn ook ETF's die een mandje verschillende aandelen of obligaties bevatten. Ook zijn er ETF's die zich specialiseren in een specifiek geografisch gebied. Of in een specifieke sector. De belangrijkste categorieën zijn:
- Duurzame fondsen
- Gemengd
- Vastgoed
- Grondstoffen
- Obligaties
- Aandelen
- Overig
De belangrijkste regioverdeling waar een ETF zich in kan specialiseren is als volgt:
- Europa
- Amerika
- Azië
- Wereldwijd
- Emerging Markets
- Nederland