P1234 » Specials » Tuinkruiden
P1234: Informatie van A tot Z

De bekendste tuinkruiden

Tuinkruiden zijn prachtig in de tuin en heerlijk in de keuken. In deze special beschrijf ik de bekenste tuinkruiden.

Tuinkruiden

Kruiden, struikjes, bodembedekkers of planten die op manshoogte grote bladeren ontvouwen, soorten die in de zomer discreet of opzichtig bloeien, die in de winter braafjes de terugkeer van mooiere dagen afwahten of helemaal van het toneel verdwijnen tot nieuwe zaden de fakkel overnemen. Tuinkruiden voegen aan onze tuingenoegens een dimensie toe door niet alleen een lust voor het oog maar ook voor de neus te zijn. De meeste ztuinkruiden zijn bovendien in staat iets extras toe te voegen aan eten en drinken. Daarnaast zijn heel wat van deze planten rijk aan stoffen die geneeskrachtig kunnen werken.

Oorspronkelijk gaat het om planten die uit alle hoeken van de wereld komen en dus aangepast zijn aan de geografische omstandigheden daar. Op veroveringstochten en reizen zijn ze geleidelijk ontdekt, meegebracht, verder gekweekt en veredeld en tegenwoordig kan iedereen van ons er een hele tuin mee samenstellen. Ze zijn mooi, vaak gul en niet veeleisend, om ons er door te laten betoveren hoeven we slechts een paar regels na te leven die borg staan voor sensuele genoegens.
Salie (Salvia officinalis)

Salie (Salvia officinalis)

Salie is een prachtig plantje van mediterrane oorsprong. Een oud spreekwoord luid wie Salie in de tuin heeft, heeft nooit een dokter nodig.

Rozemarijn (rosmarinus officinalis)

Tuinkruiden vormen een belangrijk ingredient uit de tuin en in de keuken. Met Rozemarijn haalt u de provencaalse zon in uw tuin.
Hysop (Hyssopus officinalis)

Hysop (Hyssopus officinalis)

Hysop is een van de mooiste aromatische kruiden uit de mediterane gebieden. Hysop kent vele toepassingen in de keuken, daarnaast wordt hysop gewaardeerd om geneeskrachtige eigenschappen.

Tijm (Thymus vulgaris)

Tijm een prachtig struikje voor mediteraanse sferen in uw tuin. Tijm is ook ongekend populair in de keuken.
Gepubliceerd door P1234 op 16-02-2009, laatst gewijzigd op 06-06-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!