P1234 » Specials » Bijen
Beleggen: ETF's, beleggingsfondsen, opties, portefeuille

Bijen en hun producten

Bijen en hun producten Bijen zijn prachtige insecten, die een enorm belangrijke positie binnen ons ecosysteem innemen. Bijen zijn onmisbaar voor de voedselproductie dankzij de bestuiving. Honingbijen produceren ook producten die buitengewoon interessant zijn voor onze gezondheid. Het toepassen van bijenproducten voor het verbeteren van de gezondheid en het bestrijden van ziektes wordt apitherapie genoemd. Naast honingbijen leven er in ons land diverse soorten wilde bijen, ook vaak solitaire bijen genoemd.

Honingbijen

De honingbij (Apis mellifera) is verreweg de bekendste bij. De bij behoort tot de orde der vliesvleugeligen. Naast honingbijen zijn er veel meer soorten bijen, we noemen dit vaak de wilde bijen of solitaire bijen. Wat al deze bijensoorten met elkaar verbindt is dat ze bloemen bezoeken om hun voedsel te vergaren. Door deze bloemen te bezoeken zorgen ze voor de bestuiving.

Bijenproducten voor uw gezondheid

Een imker kan verschillende producten van zijn bijenvolken oogsten. Deze producten hebben een hele gunstige uitwerking op de gezondheid. Honingbijen en imkers zijn belangrijk voor de landbouw. Wanneer de bijenpopulatie ten gronde gaat komt de wereldvoedselproductie in gevaar. Het is van groot belang dat er voldoende bijenvolken zijn. Lees hoe u zelf uw gezondheid kunt verbeteren met bijenproducten en steun zo indirect de bijenvolken.

Het bijenvolk

Bijen zijn sociale insecten welke in een kolonie leven. Het bijenvolk zou je bijna kunnen beschouwen als 1 organisme. Ieder bijenvolk bevat 1 koningin, die als enige eitjes kan leggen. Uit de bevruchte eitjes die de bijenkonigin legt komen werksters. De koningin kan ook onbevruchte eitjes leggen hieruit worden de mannelijke bijen, darren genaamd geboren. De dar heeft als enige taak een jonge koningin te bevruchten.

Een jonge werkster, ook wel werkbij genoemd begint haar leven als huisbij. Ze verzorgen de bijenlarven en helpen bij het omzetten van nectar naar honing. Ze helpen met het opslaan van stuifmeel en bouwen nieuwe raat.
Als een jonge werkbij drie weken oud is komt ze voor het eerst buiten de bijenkast, en begint haar leven als vliegbij. Nu houdt ze zich de rest van haar leven bezig met het verzamelen van nectar, pollen en propolis.
Werksters bewaken ook de bijenwoning tegen indringers en verwijderen zieke larven.
Een werkbij leeft in de zomer slechts zes weken. De verdeling van het werk in de bijenkast is leeftijdgebonden.

Communicatie in het bijenvolk

We weten nog niet alles over de hoe bijen communiceren, de communicatie in het bijenvolk verloopt deels via feromonen. Een andere bijzondere manier van communicatie is de bijendans. Met de bijendans kunnen bijen elkaar vertellen waar de voedselbron zich bevindt.

Als de dracht (voedselbron) zich dichtbij de bijenkast bevind danst een bij de rondedans. Bij de rondedans beschrijft de bij gedurende enkele minuten cirkelvormige figuren, waarbij ze telkens van draairichting veranderd. Andere bijen pikken de geur van de voedselbron via de dansende bij op en beginnen ook de rondedans te doen. Ze krijgen kleine hapjes van de nectar zodat ze de kwaliteit van de voedselbron kunnen beoordelen. Hoe enthousiaster een bij danst hoe aantrekkelijke de drachtbron is.

Als de drachtbron verder weg is wordt de kwispeldans gedanst. Bij de kwispeldans, danst de bij de figuur van een ingedeukte acht. Waarbij op het rechte stuk kwispelbewegingen worden gemaakt met het achterlijf.
De richting van het rechte stuk geeft aan in welke richting de drachtbron zich bevind ten opzichte van de zon. Het ritme van de dans geeft aan hoe ver de drachtbron van de bijenkast is verwijderd. Hoe sneller de bij danst des te dichterbij bevind zich de voedselbron.

Niet alle bijen gaan op zoek naar deze drachtbronnen, een deel van de bijen blijft ook in andere richtingen zoeken naar voedsel. Op deze manier blijft het volk verzekerd van voldoende voedsel.

Een bijenzwerm

Het vermenigvuldigen van een bijenvolk gebeurt door het zwermen. Als het aantal jonge bijen in een bijenvolk dermate groot wordt en de ruimte steeds beperkter besluiten de bijen te gaan zwermen. Ze kiezen hiervoor een aantal larven uit en beginnen deze te voeren met koninginnengelei. Door dit voedsel worden de jonge larfjes uiteindelijk koninginnen in plaats van werksters.
Wanneer het volk ervan verzekerd is dat er nieuwe koninginnen worden geboren vertrekt de oude koningin met een deel van het volk, dit noemen we de voorzwerm. De eerstgeborene koningin kan ook weer met een deel van het volk vertrekken, dit noemt men een nazwerm. Op een gegeven moment vind het overgebleven bijenvolk het genoeg geweest, de laatste koningin die uit de cel is gekomen blijft dan over in het volk en de rest van de koninginnen die nog in de cel zitten worden gedood.
Het zwermen waarborgt het voortbestaan en voortplanting van de soort.

Imker

Ik ben zelf imker, als u meer wilt lezen over de imkerij kunt u een kijkje nemen op mijn websites, kijk bij linkpartners.
Manukahoning voor uw gezondheid, let wel op het UMF gehalte

Manukahoning voor uw gezondheid, let wel op het UMF gehalte

Manukahoning oftewel honing afkomstig van de Leptospermum scoparium, heeft een unieke eigenschap het is een van de sterkste antibacteriële middelen die er is. Manukahoning komt steeds meer in de belan…
Stuifmeel voor uw gezondheid

Stuifmeel voor uw gezondheid

Stuifmeel oftewel pollen wint steeds meer aan populariteit door de gunstige effecten van stuifmeel op de gezondheid. Stuifmeel wordt door bijen verzameld op bloeiende planten. Het stuifmeel dat voor c…
Honing, een prachtig Nederlands natuurproduct

Honing, een prachtig Nederlands natuurproduct

Honing is een prachtig natuurproduct. Honing van de imker is een natuurproduct pur sang, er komt geen enkele toevoeging of bewerking aan te pas. Hoe wordt honing gemaakt door de bijen en wat zijn de g…
Gepubliceerd door P1234 op 23-07-2011, laatst gewijzigd op 24-12-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Nederlandse Bijenhouders Vereniging
Schrijf mee!