Alles over uw hart
Het hart, is een van de belangrijkste organen van het lichaam het zorgt ervoor dat alle delen van zuurstof en voeding worden voorzien. Hart en vaatziekten komen veel voor, het is op dit moment op kanker na de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Onderaan deze special over het hart vind u links naar artikelen over de verschillende hartziekten en andere aan het hart gerelateerde onderwerpen.
De ligging van het hart
Het hart, (latijns: cor) ligt in de borstholte, iets links van het midden tegen de voorste borstwand aan en deels achter het sternum. Aan weerszijden van het hart liggen de longen. De vorm van het hart is stomp kegelvormig, het hart ligt met de punt naar beneden en enigszins naar links gericht. Het gewicht van het hart van een volwassen man is gemiddeld 330 gram. Van een vrouw bedraagt het gewicht van het hart gemiddeld 250 gram. De onderzijde van het hart ligt op het diafragma (middenrif), verder hangt het als het ware aan de grote vaten die uit het hart komen. (de vaatsteel).
De werking van het hart
Het hart is een spier welke als pomp werkt. Door samen te knijpen (een hartslag) stuwt het hart bloed via de slagaders naar het lichaam. Gemiddeld verwerkt het hart per minuut vier tot vijf liter bloed. Het bloed brengt zuurstof en voedingstoffen naar organen en spieren. Het bloed brengt zuurstof en voedingstoffen naar organen en spieren in het hele lichaam en voert afvalstoffen af naar de nieren en de lever.
Opbouw van het hart
Het hart is opgebouwd uit een rechter en een linker harthelft. Elke harthelft bestaat uit een boezem en een kamer.
Hartkleppen
Een hartklep verbindt de rechterboezem met de rechterkamer. Ook tussen de linkerboezem en de linkerkamer zit een klep. De beide kamers zijn met de grote slagaders verbonden. Vanuit de rechterkamer gaat deze naar de longen en heet daarom longslagader. Vanuit de linkerkamer gaat deze naar het lichaam en heet daarom lichaamsslagader of aorta. De hartkleppen voorkomen dat het bloed terugstroomt.
De hartslag
In de rechterboezem zit de gangmaker van het hart, de zogenaamde sinusknoop. Deze sinusknoop bepaalt het hartritme. De sinusknoop geeft een elektrische prikkel af , deze prikkel verspreidt zich door de hartwand over het gehele hart. De prikkel zorgt ervoor dat het hart samentrekt. Eerst trekken de boezems samen, de boezems zorgen ervoor dat de kamers van het hart gevuld worden met bloed. Op het moment dat de kamers van het hart samentrekken wordt het bloed het lichaam ingepompt. Wanneer iemand in rust is trekt het hart ongeveer zestig keer per minuut samen., deze hartfrequentie kan bij inspanning oplopen tot 160- tot 180 slagen per minuut. Bij jonge mensen kan de hartslag nog veel hoger oplopen. Bij oudere mensen loopt de hartslag minder hoog op. Als maximale hartslag welke nog als veilig wordt beschouwt neemt men vaak 230 min de leeftijd van de persoon.
Bloedsomloop van het hart
Het bloed wat vanuit het lichaam terugkeert naar de rechterboezem van het hart is zuurstofarm. Uit de rechterboezem komt het bloed in de rechterkamer en daarna in de longslagader. In de longen wordt het koolzuur afgegeven en de zuurstof opgenomen. Hierna komt het zuurstofrijke bloed in de linkerboezem en de linkerkamer, die het bloed via de aorta het lichaam in pompt.
De kransslagaders van het hart
Om al dit zware werk te kunnen doen heeft het hart zelf ook bloed nodig. Het hart krijgt dit bloed via een stelsel van slagaders die het hart als een krans omgeven en daarom kransslagaders worden genoemd. De kransslagaders van het hart worden ook vaak coronairen genoemd.