P1234 » Specials » Beleggingsfonds

Beleggen in beleggingsfondsen

Beleggen in beleggingsfondsen Voor de belegger is het assortiment beleggingsfondsen waar hij in kan beleggen enorm. Beleggingsfondsen zijn geschikt voor beleggers die zich niet actief met de selectie en de aankoop van aandelen en andere beleggingsproducten wil bezig houden. Bij het beleggen in beleggingsfondsen vertrouw je er op dat de fondsbeheerders de beste beslissingen nemen bij de selectie.

Beleggingsfonds

Een beleggingsfonds is een beleggingsproduct waarbij je zelf niet rechtstreeks belegt. Bij het beleggen in een beleggingsfonds koop je aandelen van een fonds dat jou geld voor je belegt. Het beleggingsfonds heeft een vooraf gesteld doel met een hierbij behorende beleggingsstrategie. De fondsbeheerders bepalen uiteindelijk welke waarden worden gekocht en verkocht.

Soorten beleggingsfondsen

Er bestaan twee soorten beleggingsfondsen. De zogenaamde 'open-end' en de 'closed-end' fondsen. Bij een open-end beleggingsfonds staat het aantal uitstaande aandelen niet vast. Iedere keer als een belegger aandelen van het beleggingsfonds koopt geeft het fonds nieuwe aandelen uit. Bij een 'closed-end' fonds zijn er een vast aantal aandelen uitgegeven, hiervan komen er geen meer bij. Tegenover iedere koper van een aandeel in een closed-end beleggingsfonds staat ook een verkoper. Wanneer de vraag naar een closed-end beleggingsfonds groter is dan het aanbod zal de koers stijgen tot boven de werkelijke waarde.

Koers van een beleggingsfonds

De koers van een beleggingsfonds wordt normaal gesproken bepaald door de waarde van de beleggingen in het fonds. We noemen dit de NAV. NAV staat voor Netto Asset Value.

Dividend beleggingsfondsen

Net als bij aandelen zijn er ook beleggingsfondsen die dividend uitkeren. Veel beleggingsfondsen beleggen in aandelen die dividend uitkeren of in obligaties waarbij er rente wordt ontvangen. Dit ontvangen dividend en rente kan het beleggingsfonds weer uitkeren aan haar beleggers. We noemen dit een zogenaamd 'dis' fonds. Dis staat voor het Engelse woord distribution, distribution bij een beleggingsfonds betekend dat het fonds dividend uitkeert aan haar aandeelhouders. Wanneer een beleggingsfonds het dividend niet uitbetaald maar zelf weer herbelegd noemen we dit een acc. fonds. Acc staat voor het Engelse woord accumulation.

Verschillende categorieën

Er bestaan verschillende soorten beleggingsfondsen, deze zijn verdeeld over verschillende categorieën. De bekendste beleggingsfondscategorieën zijn de volgende:
 • Aandelen
 • Duurzaam
 • Obligaties
 • Valuta
 • Vastgoed
 • Rente
 • Grondstoffen
 • Geografisch gespecificeerd
 • Mixfondsen

Voordelen beleggingsfonds

Het belangrijkste voordeel van een beleggingsfonds is dat je zelf geen beleggingsbeslissingen hoeft te nemen, dit doen de fondsbeheerders voor je. Een ander voordeel is dat je met de aankoop van beleggingsfondsen in één keer goed gespreide portefeuilles koopt.

Nadeel beleggingsfonds

Het belangrijkste nadeel van beleggen in een beleggingsfonds is dat je een beheersvergoeding, en in bepaalde gevallen een performance fee moet betalen. Hierdoor zijn de kosten wat hoger dan bij beleggen in andere beleggingsproducten.

Handelen in beleggingsfondsen

Bij de meeste Nederlandse brokers bestaat de mogelijkheid om in beleggingsfondsen te handelen. Er is in 2020 één broker gespecialiseerd in beleggingsfondsen, dat is Binck Fundcoach.

Risico's beleggingsfonds

Door dat je bij beleggingsfondsen belegd in goed gespreide portefeuilles is er een kleiner risico op koersdalingen dan wanneer je investeert in individuele aandelen. Wanneer je van een specifiek beleggingsfonds wilt weten wat het risico is, kun je dit vinden in de essentiële beleggingsinformatie. Dit document dient verplicht beschikbaar te worden gesteld door de fondsbeheerder.

Essentiële beleggersinformatie (Ebi) beleggingsfondsen

De essentiële beleggersinformatie geeft informatie over het soort beleggingsfonds en de risico’s van het aangeboden beleggingsfonds. De risicometer geeft de risico’s van verschillende beleggingsproducten aan. Met behulp van deze informatie kan de belegger dan beslissen of hij wel of niet in het beleggingsfonds wil beleggen.
Beleggen in China met het Hof Hoorneman China Value Fund

Beleggen in China met het Hof Hoorneman China Value Fund

Het Hof Hoorneman China Value Fund is een Nederlands beleggingsfonds dat belegt in bedrijven uit China, Hong Kong en Macau. Het grootste deel van het vermogen is belegd in China. Het Hof Hoorneman Chi…
Binck Fundcoach, beleggen in fondsen en ETF's

Binck Fundcoach, beleggen in fondsen en ETF's

Met Binck Fundcoach heb je een platform waarmee je gemakkelijk in beleggingsfondsen en ETF's kunt handelen. De website van Binck Fundcoach is speciaal ontworpen voor beleggingsfondsen en ETF's voor ee…
Duurzaam beleggen: ASN Duurzaam Aandelenfonds (NL0000441301)

Duurzaam beleggen: ASN Duurzaam Aandelenfonds (NL0000441301)

Het ASN Duurzaam Aandelenfonds is een beleggingsfonds dat belegt in aandelen die voldoen aan bepaalde duurzaamheidscriteria. Het fonds keert éénmaal per jaar dividend uit aan haar beleggers. Het ASN D…
Hof Hoorneman Phoenix Fund (NL0009864487)

Hof Hoorneman Phoenix Fund (NL0009864487)

Het Hof Hoorneman Phoenix Fund is een beleggingsfonds dat belegt in bedrijfsobligaties die volgens het fonds zijn ondergewaardeerd. Het gaat om bedrijven die veelal in zwaar weer verkeren, waarbij de…
Kempen European High Dividend Fund (NL0000293348)

Kempen European High Dividend Fund (NL0000293348)

Het Kempen European High Dividend Fund investeert in Europese bedrijven die dividend uitkeren. Het Kempen European High Dividend Fund betaalt deze dividenden weer aan haar beleggers. Het Kempen Europe…
NN Hoog Dividend Obligatie Fonds (NL0006311813)

NN Hoog Dividend Obligatie Fonds (NL0006311813)

Het Nationale Nederlanden Hoog Dividend Obligatie Fonds is een Nederlands beleggingsfonds dat belegt in obligaties met een hoge rente. Het fonds investeert voornamelijk in bedrijfsobligaties. Het NN H…
TCM Global Frontier High Dividend Fund (NL0010278073)

TCM Global Frontier High Dividend Fund (NL0010278073)

Het TCM Global Frontier High Dividend Fund is een beleggingsfonds dat uitsluitend belegt in aandelen die een hoog dividend uitkeren en afkomstig zijn uit de zogenaamde frontier markets. Het fonds is g…
Gepubliceerd door P1234 op 27-01-2020, laatst gewijzigd op 11-02-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Investment_fund
 • https://www.veb.net/beleggen-in-aandelen/de-impact-van-dividendrendement
 • https://www.morningstar.nl/nl/glossary/102475/acc-(accumulation).aspx