Beleggen in beleggingsfondsen
Voor de belegger is het assortiment beleggingsfondsen waar hij in kan beleggen enorm. Beleggingsfondsen zijn geschikt voor beleggers die zich niet actief met de selectie en de aankoop van aandelen en andere beleggingsproducten wil bezig houden. Bij het beleggen in beleggingsfondsen vertrouw je er op dat de fondsbeheerders de beste beslissingen nemen bij de selectie.
Beleggingsfonds
Een beleggingsfonds is een
beleggingsproduct waarbij je zelf niet rechtstreeks belegt. Bij het beleggen in een beleggingsfonds koop je aandelen van een fonds dat jou geld voor je belegt. Het beleggingsfonds heeft een vooraf gesteld doel met een hierbij behorende beleggingsstrategie. De fondsbeheerders bepalen uiteindelijk welke waarden worden gekocht en verkocht.
Soorten beleggingsfondsen
Er bestaan twee soorten beleggingsfondsen. De zogenaamde 'open-end' en de 'closed-end' fondsen. Bij een open-end beleggingsfonds staat het aantal uitstaande aandelen niet vast. Iedere keer als een belegger aandelen van het beleggingsfonds koopt geeft het fonds nieuwe aandelen uit. Bij een 'closed-end' fonds zijn er een vast aantal aandelen uitgegeven, hiervan komen er geen meer bij. Tegenover iedere koper van een aandeel in een closed-end beleggingsfonds staat ook een verkoper. Wanneer de vraag naar een closed-end beleggingsfonds groter is dan het aanbod zal de koers stijgen tot boven de werkelijke waarde.
Koers van een beleggingsfonds
De koers van een beleggingsfonds wordt normaal gesproken bepaald door de waarde van de beleggingen in het fonds. We noemen dit de NAV. NAV staat voor Netto Asset Value.
Dividend beleggingsfondsen
Net als bij aandelen zijn er ook beleggingsfondsen die dividend uitkeren. Veel beleggingsfondsen beleggen in aandelen die dividend uitkeren of in obligaties waarbij er rente wordt ontvangen. Dit ontvangen dividend en rente kan het beleggingsfonds weer uitkeren aan haar beleggers. We noemen dit een zogenaamd 'dis' fonds. Dis staat voor het Engelse woord distribution, distribution bij een beleggingsfonds betekend dat het fonds dividend uitkeert aan haar aandeelhouders. Wanneer een beleggingsfonds het dividend niet uitbetaald maar zelf weer herbelegd noemen we dit een acc. fonds. Acc staat voor het Engelse woord accumulation.
Verschillende categorieën
Er bestaan verschillende soorten beleggingsfondsen, deze zijn verdeeld over verschillende categorieën. De bekendste beleggingsfondscategorieën zijn de volgende:
- Aandelen
- Duurzaam
- Obligaties
- Valuta
- Vastgoed
- Rente
- Grondstoffen
- Geografisch gespecificeerd
- Mixfondsen
Voordelen beleggingsfonds
Het belangrijkste voordeel van een beleggingsfonds is dat je zelf geen beleggingsbeslissingen hoeft te nemen, dit doen de fondsbeheerders voor je. Een ander voordeel is dat je met de aankoop van beleggingsfondsen in één keer goed gespreide portefeuilles koopt.
Nadeel beleggingsfonds
Het belangrijkste nadeel van beleggen in een beleggingsfonds is dat je een beheersvergoeding, en in bepaalde gevallen een performance fee moet betalen. Hierdoor zijn de kosten wat hoger dan bij beleggen in andere beleggingsproducten.
Handelen in beleggingsfondsen
Bij de meeste Nederlandse brokers bestaat de mogelijkheid om in beleggingsfondsen te handelen. Er is in 2020 één broker gespecialiseerd in beleggingsfondsen, dat is
Binck Fundcoach.
Risico's beleggingsfonds
Door dat je bij beleggingsfondsen belegd in goed gespreide portefeuilles is er een kleiner risico op koersdalingen dan wanneer je investeert in individuele aandelen. Wanneer je van een specifiek beleggingsfonds wilt weten wat het risico is, kun je dit vinden in de essentiële beleggingsinformatie. Dit document dient verplicht beschikbaar te worden gesteld door de fondsbeheerder.
Essentiële beleggersinformatie (Ebi) beleggingsfondsen
De essentiële beleggersinformatie geeft informatie over het soort beleggingsfonds en de risico’s van het aangeboden beleggingsfonds. De risicometer geeft de risico’s van verschillende beleggingsproducten aan. Met behulp van deze informatie kan de belegger dan beslissen of hij wel of niet in het beleggingsfonds wil beleggen.